• Mindfulness Greece

Τι είναι το Mindfulness

Ενημερώθηκε: 9 Σεπτ 2020


Το Mindfulness με απλά λόγια.


Ας μιλήσουμε για το τι είναι mindfulness που τόσος λόγος γίνεται για αυτό τα τελευταία χρόνια.


Τι ακριβώς είναι και γιατί μας είναι τόσο χρήσιμο στην εργασία, την υγεία, τις σχέσεις και την ευτυχία μας;

Με απλά λόγια το mindfulness είναι γυμναστική για το μυαλό.


Είναι μια άσκηση, μια πρακτική όπως λέμε, που αλλάζει το μυαλό μας προς το καλύτερο, προς το θετικό.


Κάνοντας δηλαδή ένα καθημερινό πρόγραμμα διαλογισμών, όπως αυτό που υπάρχει στο application μας, Mindfulness Greece, ουσιαστικά είναι σαν να πηγαίνουμε το μυαλό μας στο γυμναστήριο κάθε μέρα.


Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε το mindfulness μέσα από αυτό το παράδειγμα της γυμναστικής.


Πολλές φορές εδώ στο Mindfulness Greece μας καλούν εταιρείες που θέλουν να κάνουν κάποιο πρόγραμμα Mindfulness για να μειώσουν το στρες, την κούραση και το burn out στο προσωπικό τους και είναι πάντα ιδιαίτερη η χαρά μας όταν συμβαίνει αυτό καθώς γνωρίζουμε πόσο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της υγείας, της ευεξίας και της παραγωγικότητας του προσωπικού.


Συνήθως όμως μας λένε: “Ωραία τι μπορείτε να κάνετε μέσα σε 1 ώρα;”

Και η απάντηση είναι:


“Να γεμίσουμε με ακόμα περισσότερη άχρηστη πληροφορία το ήδη γεμάτο κεφάλι των ανθρώπων σας.”


Και αυτό το λέμε γιατί το mindfulness είναι άσκηση και όχι θεωρία.


Είναι σαν να λέμε:


“Θέλουμε να γυμνάσουμε το προσωπικό μας ώστε να αυξηθεί η υγεία τους, η αυτοπεποίθησή τους, η ευεξία τους κτλ”


Τι θα ήταν το πιο χρήσιμο και αποδοτικό σε αυτή την περίπτωση;


Να φέρουμε κάποιον να τους μιλήσει 2 ώρες για τα οφέλη της γυμναστικής στη ζωή τους, να τους δείξει πως εκτελούνται σωστά 2 ασκήσεις, μετά να φύγει και να γυρίσει ο καθένας στη δουλειά του;


...ή να τους προσφέρουμε έναν trainer που θα τους κάνει κάθε μέρα ένα μικρό, απλό, καθημερινό πρόγραμμα ασκήσεων που θα μπορούν να το κάνουν έστω και για 15 λεπτά στο γραφείο τους;


Το ίδιο ισχύει και με το mindfulness.


Καθώς το μυαλό μας είναι και αυτό ένας μυς που μπορεί να γυμναστεί.

Όσο και να σας εξηγήσουμε πως δουλεύει και πώς το mindfulness μπορεί να τον αλλάξει αν δεν κάνετε τις μικρές καθημερινές ασκήσεις ουσιαστικά δεν θα έχετε βοηθηθεί.


Στο γυμναστήριο βέβαια ξέρουμε λίγο πολύ τι πρέπει να κάνουμε για να γυμναστούμε.

Π.χ 10 επαναλήψεις στα δικέφαλα, 20 κοιλιακούς, 10 λεπτά αερόβια άσκηση κτλ.


Με τον καιρό αν θέλουμε να δυναμώσουμε περισσότερο αυξάνουμε την αντίσταση.

Αν λοιπόν το κάνουμε σταθερά αυτό για κάποιους μήνες τότε θα μεγαλώσουν οι μύες, θα χάσουμε κιλά, θα λειτουργεί καλύτερα η καρδιά και θα νιώθουμε πιο υγιείς, όμορφοι και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.


Στο Mindfulness όμως σε τι ακριβώς γυμνάζουμε το μυαλό μας;


Ποια είναι η άσκηση;


Και αφού το γυμνάζουμε κάθε μέρα σε τι ακριβώς θα δυναμώσει;


Και αφού δυναμώσει ποια θα είναι τα πρακτικά οφέλη που θα δούμε στη ζωή μας;


Όπως και στη γυμναστική αν αφεθούμε, δεν γυμναζόμαστε και τρώμε junk food το σώμα πλαδαρεύει και παχαίνει, έτσι και το μυαλό μας όταν είναι για πολύ καιρό σε περιβάλλον έντονου στρες, πίεσης, κακής διατροφής και υπερβολικών απαιτήσεων τείνει να μπαίνει στον αυτόματο πιλότο και δημιουργείται αυτό που λέμε περιπλανώμενο μυαλό.


Ένα μυαλό σε υπερδιέγερση.


Ξεκινάμε λοιπόν να κάνουμε ασκήσεις ώστε το περιπλανώμενο μυαλό μας που τρέχει ανεξέλεγκτα και όπου αυτό επιθυμεί, να γίνει πιο συγκεντρωμένο και με συνειδητή εστίαση σε αυτό που εμείς επιθυμούμε κάθε φορά.


Παίρνουμε δηλαδή πίσω τον έλεγχο του μυαλού μας το οποίο πηδάει ασταμάτητα από σκέψη σε σκέψη, από το παρελθόν στο μέλλον. Αυτό που εδώ στο Mindfulness Greece παρομοιάζουμε με το monkey mind, το μυαλό της μαϊμούς που πηδάει συνεχώς από τη μία σκέψη στην άλλη ασταμάτητα.


Η άσκηση λοιπόν είναι πολύ απλή.


Επιλέγουμε ένα σταθερό σημείο προσοχής, όπως η αναπνοή μας, και προσπαθούμε να επαναφέρουμε την προσοχή μας σε αυτό το σημείο όσες φορές και αν χρειαστεί.

Γιατί θα δείτε ότι αν κλείσετε τα μάτια σας και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το μυαλό θα δημιουργήσει μια σκέψη.


Αυτό σημαίνει ότι το μυαλό σας αποφάσισε μόνο του να φύγει από το σημείο που του είχατε ζητήσει να εστιάσει, της αναπνοής δηλαδή, και πήγε μόνο του σε μια σκέψη που αυτό δημιούργησε.


Άρα ενεργοποιήθηκε η λειτουργία του αυτόματου πιλότου του μυαλού σας.

Το μυαλό σας δηλαδή γλίστρησε στον αυτόματο πιλότο χωρίς τη δική σας συγκατάθεση!


Πήρε από μόνο του μια απόφαση!


Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι μπορεί εσείς να βρίσκεστε στην ασφάλεια του σπιτιού σας και να τρώτε το βραδινό σας και το μυαλό σας να επιλέξει από μόνο του να πάει σε μια αγχωτική σκέψη.


Σε κάτι που έγινε προχθές.


Και μετά σε μια επόμενη σκέψη...και μετά σε ένα άσχημο μελλοντικό σενάριο.

Κάνουμε λοιπόν την άσκηση της εστίασης, το διαλογισμό δηλαδή, ώστε να μάθουμε να πιάνουμε το μυαλό μας στα πράσα όταν έχει μπει στον αυτόματο πιλότο.


Όταν λοιπόν συνειδητοποιήσουμε ότι το μυαλό έφυγε μόνο του από την αναπνοή και πήγε σε μια σκέψη τότε γινόμαστε mindful για μια στιγμή, γινόμαστε ενσυνείδητοι, καθώς συνειδητοποιήσαμε ότι το μυαλό έφυγε μόνο του.


Έχουμε δηλαδή επίγνωση του αυτόματου πιλότου και έτσι μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο του μυαλού πίσω και να το επαναφέρουμε εκεί που θέλουμε εμείς, στην αναπνοή.


Αυτό είναι το mindfulness, η στιγμή της συνειδητοποίησης οτι το μυαλό μας έφυγε μόνο του από εκεί που θέλαμε εμείς να το εστιάσουμε.


Η συνειδητοποίηση δηλαδή ότι το μυαλό μας μπήκε στον αυτόματο πιλότο.

Αυτή είναι η άσκηση. Τόσο απλά.


Το μυαλό μας θα φεύγει συνεχώς σε σκέψεις και εμείς θα το επαναφέρουμε μαλακά στο σημείο της προσοχής μας.


Χωρίς ένταση ή κριτική. Όσες φορές και αν χρειαστεί.


Όσες περισσότερες φορές φύγει, συνειδητοποιήσουμε ότι έφυγε και το επαναφέρουμε, τόσο περισσότερο το έχουμε γυμνάσει.


Έχουμε γυμνάσει το μυ της επίγνωσης.


Ο στόχος λοιπόν δεν είναι να μην σκεφτόμαστε τίποτα κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, γιατί η δουλειά του μυαλού είναι να σκέφτεται, αλλά να συνειδητοποιούμε όσες φορές και αν χρειαστεί ότι το μυαλό μας έφυγε μόνο του από το σημείο εστίασης και να το επαναφέρουμε πίσω.


Αυτό είναι ο διαλογισμός.


Λόγω της κακής πληροφόρησης αλλά και το πρότυπο του Ζεν μοναχού που έχει κυριαρχήσει στον τρόπο που βλέπουμε το διαλογισμό έχει δημιουργηθεί η παρανόηση ότι ο στόχος του διαλογισμού είναι να αδειάσουμε το κεφάλι μας, να ηρεμήσουμε ή να μειώσουμε το στρες.


Αυτό είναι λάθος.


Κάνουμε διαλογισμό για να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας στη νέα συνήθεια του να επιστρέφει στο παρόν και να βγαίνει από τον αυτόματο πιλότο.


Αυτό λοιπόν ειδικά στην αρχή που ξεκινάμε να διαλογιζόμαστε δεν είναι εύκολο και δεν μας φέρνει ηρεμία καθώς το μυαλό μας έχει μάθει τόσα χρόνια να είναι στον αυτόματο πιλότο, έχει μάθει να περιπλανιέται ελεύθερα όπου αυτό θέλει.


Και όταν το μυαλό έχει μάθει κάτι για πολλά χρόνια το έχει κάνει συνήθεια και δεν θέλει να το αλλάξει. Γι’ αυτό στην αρχή μπορεί να βιώσουμε μια μικρή δυσφορία ή κάποια ένταση κατά την διάρκεια του διαλογισμού.


Αυτό είναι φυσιολογικό.


Το γυμνάζουμε λοιπόν στο να μάθει να εστιάζει εκεί που θέλουμε εμείς κάθε φορά.


Οι πολεμιστές samourai κάνανε διαλογισμό ώστε να έχουν τον έλεγχο του μυαλό τους, δηλαδή της προσοχής τους στο 100% κατά της διάρκεια της μάχης. Καθώς αν το μυαλό τους έφευγε έστω και για λίγα δευτερόλεπτα αυτό μπορεί να τους κόστιζε τη ζωή τους.


Σε εμάς το περιπλανώμενο μυαλό μας κοστίζει σε κακή υγεία, στρες, άγχος, δυσλειτουργικές σχέσεις, νεύρα, κούραση, burn-out, έλλειψη ικανοποίησης και ευτυχίας στη ζωή.


Με το Mindfulness λοιπόν αποκτάμε τον έλεγχο του μυαλού μας.


Όταν λοιπόν καταφέρουμε σιγά σιγά μέσα από καθημερινή άσκηση να έχουμε περισσότερο έλεγχο τότε είναι που νιώθουμε πιο ήρεμοι, με λιγότερο στρες, πιο συγκεντρωμένοι και με την αίσθηση της ευεξίας και της ευτυχίας.


Αυτά λοιπόν είναι τα οφέλη που αποκομίζουμε επειδή το μυαλό μας έχει πλέον σταματήσει να πηδάει ανεξέλεγκτα όπου αυτό επιθυμεί.


Ακούγεται πολύ απλό αλλά η δύναμη αυτή της άσκησης είναι τεράστια.


Αν σκεφτούμε ότι το μυαλό μας είναι ουσιαστικά όλη μας η ύπαρξη, η πραγματικότητα μας, η συνειδητότητά μας, οι πεποιθήσεις μας, οι αντιδράσεις μας, οι αντιλήψεις μας, ο πόνος που νιώθουμε, τα συναισθήματα, ο τρόπος που ζούμε και αντιλαμβανόμαστε αυτόν τον κόσμο τότε καταλαβαίνουμε οτι η ανάπτυξη αυτής της δεξιότητας στη ζωή μας είναι ότι πιο σημαντικό μπορούμε να έχουμε.


Γιατί αν έχουμε το συνειδητό έλεγχο του μυαλού μας τότε ουσιαστικά έχουμε και το συνειδητό έλεγχο όλων των παραπάνω που μόλις ανέφερα.


Μέσα λοιπόν από την καθημερινή άσκηση του μυαλού μας αναπτύσσουμε με τον καιρό αυτή τη σουπερ-δεξιότητα.


Το περίεργο βέβαια είναι ότι ενώ για το σώμα μας όλοι γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 6 μήνες εντατικής άσκησης για να δούμε τις πρώτες θετικές αλλαγές, για το μυαλό μας έχουμε όλοι την απαίτηση να αλλάξει μέσα σε μια ημέρα.

Μην δημιουργείτε λοιπόν υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας.


Η ουσιαστική αλλαγή δεν είναι sprint αλλά μαραθώνιος. Κάθε μέρα και απο λίγο.


Για αυτό μην το σκέφτεστε πολύ. Απλά καθίστε και κάντε την καθημερινή σας πρακτική.


Όπως βουρτσίζετε τα δόντια σας κάθε μέρα για να είναι υγιή και δυνατά, κάντε το ίδιο και για το μυαλό σας.


Δεσμευτείτε να κάνετε τουλάχιστον 1 μήνα καθημερινής άσκησης.

Δώστε αυτή την ευκαιρία στον εαυτό σας να ξεπεράσει την αρχική φυσιολογική αντίσταση στο καινούργιο ώστε να βιώσετε αργότερη τα οφέλη και την μαγεία του mindfulness στη ζωή σας.


Θα δείτε ότι μετά τον πρώτο “δύσκολο” μήνα θα το ζητάει ο οργανισμός σας από μόνος του καθώς θα έχει γίνει η πιο όμορφη στιγμή της ημέρας σας.


Κατέβασε την Εφαρμογή μας από το Google Play ή το App Store και ξεκίνησε Δωρεάν με τις πρώτες ασκήσεις Mindfulness!